Utbildning av den unga hästen

Tänkte jag skulle försöka skriva ihop en liten text om hur jag tänker kring utbildning av den unga hästen i sin första skola som ridhäst, inridnings-fasen. 
 
Det som är viktigt för min del under hästens första skola är att den hela tiden ska känna sig trygg men samtidigt vara nyfiken och intresserad. 
Jag börjar alltid med mycket hantering i stallet, följt av lite vanlig hederlig horsemanship där jag och hästen går runt mycket på ridbanan. Syftet med det är att hästen ska känna sig trygg med mig och se mig som sin ledare, samtidigt som jag vill vänja den vid miljön som det kommande arbetet kommer tillbringas vid. 
 
 
Därefter börjar jag med ett steg i taget. Jag gillar att använda mig av "1+1"-metoden i egentligen allt arbete med hästen, men främst i utbildning av den orutinerade hästen. Jag börjar alltid med att göra det första steget med något nytt i hästens box bredvid en trygg kompis. (Det finns många åsikter om detta med att vara i boxen då många anser att det är hästens egna zon och det utrymmet där den ska få vara ifred. Men jag upplever att allting blir mycket trevligare om den får testa något nytt i en trygg miljö än på en ny plats). Det är en plats där den är trygg och känner igen sig vid. När man då lägger till något nytt exempelvis en sadel, tanken med 1+1, så tycker jag situationen blir trevligare och mer harmonisk. När hästen sedan är lite van vid sadeln, så testar man nästa gång att sadla den i stallgången. Likaså första gången jag hänger på hästen, gör jag också detta i boxen tills hästen är trygg med det. Därefter görs exakt samma arbete fast ute på ridbanan. Hela tiden försöka jobba på ett sätt där hästen känner igen sig och vet vad som kommer hända, för att den ska känna sig trygg och avslappnad. 
 
Detta system blandat med mycket beröm men också tillrättavisning vid behov, tycker jag fungerar väldigt bra vid inridning. 
 
Doris som jag har ridit in under hösten arbetades med först i 5 veckor. När hon kom hem från betet hade hon tidigare bara blivit ledd några varv på ridbanan och på grusvägen hemma, för att hanteras och testa på att lämna kompisarna.
Nu efter några veckors arbete har vi longerat, vänjt med sadel, hängt på, suttit upp och nu även ridit på. Allt utan några konstigheter eller jobbiga situationer på något sätt. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


HEJ! Jag heter Henny Vinlöf och är 24 år. Här på min blogg kommer du kunna läsa om mitt liv med hästar. Till vardags håller jag till i Jönköping där jag studerar på tekniska högskolan.


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kontakt: [email protected] Instagram: hennyvinlof
Youtube: hennyvinlof
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::



DESIGN GJORD AV: ALICIA OLOFSSON